Lepiej zrobić więcej naleśników i mieć za dużo niż zrobić mniej i mieć za mało
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań? Przygotowanie naleśników jest w zasięgu niemal każdego, a ich wszechstronność sprawia, że idealnie pasują do różnych typów kuchni.
REKLAMA
Historia naleśników
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, który kraj jest kolebką naleśników, ale wiadomo, że znane były już w starożytności, choć w nieco innej postaci niż te, które znamy dzisiaj. Naleśniki to potrawa znana już od starożytności, jednak każda kultura modyfikowała jej przepis na swój sposób. Pierwsze zapiski na temat naleśników pochodzą z Grecji, gdzie około 400 lat przed Chrystusem, komediopisarz Kratinos opisał placki podobne do naleśników, określając je jako ciepłe i smaczne. Jednak dopiero w średniowieczu pojawiła się potrawa bardziej przypominająca dzisiejsze naleśniki. Wtedy to pewien francuski kucharz, autor poradnika kulinarnego "Le Menagier de Paris", umieścił w nim przepis na potrawę przypominającą dzisiejsze racuchy. W tamtych czasach rzadko zapisywano przepisy na tanie, chłopskie dania, a warte zużywania pergaminów były jedynie przepisy na drogie potrawy dla szlachty.Rodzaje naleśników
Naleśniki wytrawne to danie, które można przygotować na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najczęściej używa się do nich mąki pszennej lub gryczanej, jajek, mleka i soli. Istnieje jednak wiele wariacji tego przepisu. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu gotującego. Naleśniki wytrawne często podaje się na obiad lub kolację, podawane z różnymi dodatkami, takimi jak sosy, warzywa czy mięso.- Naleśniki z serem i szpinakiem (faszerowane kawałkami grillowanego kurczaka i szpinakiem, polane sosem serowym i pieczone w piekarniku);
- naleśniki z łososiem i koperkiem (faszerowane kawałkami wędzonego łososia, posypane koperkiem i polane sosem jogurtowym);
- naleśniki z mięsem mielonym i warzywami (nadziewane mięsem mielonym, pokrojonymi warzywami i przyprawami, następnie zawijane i pieczone w piekarniku);
- naleśniki z grzybami i serem pleśniowym (nadziewane kawałkami duszonych grzybów i kawałkami sera pleśniowego, polane sosem grzybowym i zapieczone);
- naleśniki z serem i szynką (nadziewane kawałkami szynki i tartym serem żółtym, polane sosem beszamelowym i zapieczone w piekarniku).
- naleśniki z dżemem lub marmoladą (można wykorzystać ulubiony smak, np. truskawkowy, malinowy, morelowy);
- naleśniki z owocami (dodać owoce do ciasta lub ułożyć je na wierzchu. Świetnie sprawdzą się jagody, borówki, truskawki, maliny, gruszki czy jabłka);
- naleśniki z miodem i orzechami (dodać ulubione orzechy, np. włoskie, migdały, orzechy nerkowca, i polać miodem);
- naleśniki z nutellą (klasyczne połączenie naleśników z popularnym kremem czekoladowym);
- naleśniki z serem ricotta i miodem (delikatne i kremowe naleśniki, które można polać miodem i posypać orzechami);
- naleśniki z kajmakiem (połączenie słodkiego kajmaku z delikatnymi naleśnikami).
PRZECZYTAJ JESZCZE